Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondozás, és kezelés

 

Lovak: Gondozás, és kezelés

Pónitartás bérlegelőn:
Egy tökéletes világban minden póniimádó gyereknek saját istállója, és legelője lehet a kert végében. Ha azomban nincsenek meg a pónitartás fetételei,fontolóra vehetjük, hogybérlegelőn helyezzük el kedvencünket.Érdemes azomban kellő körültekintéssel kiválasztani a bérlegelőt, vagy a lovasiskolát,hiszen az egyes intézmények színvonala igen különböző lehet.A szóba jöhető helyek felkeresésekor vigyünk magunkkal egy tapasztalt ismerőst, neki feltűnhet olyasmi is,ami  a mi figyelmünket esetleg elkerülné.Fontos, hogy a telep tiszta, és gondozott legyen,a pónik pedig egészségesek.Vannak olyan lovasiskolák, amelyek úgynevezett munkaistállót üzemeltetnek egészen olcsón,sőt olykor ingyeni is,itt azomban a mi póninkat is felhasználják az oktatásban,ha nekünk éppen nincs rá szükségünk.Ez a rendszer szintén jól működhet, ha nincs ellenünkre, hogy meg kell osztanunk a póninkat másokkal.
A szívósabb lovak az egész évet a szabadban tölthetik. A füves legelő a legolcsóbb módja a pónitartásnak,ha edzett, erős állatunk van,amely képes az egész évet a szabadban tölteni.Ekkor is napjában legalbb kétszer látogassuk meg az állatot.Ha iskolai, vagy munkahelyi elfoglaltságaink vannak,ez a tökéletes megoldás.A teljes ellátás azt jelenti, hogy a póni minden szükségletéről gondoskodnak, beleértve az etetést, a kitrágyázást, gyakorlatozást, és természetesen ügyelenek az állat megfelelő közérzetére is. Ez a jó megoldása, ha nagyon elfoglaltak vagyunk, ám igen drága, valamint megfoszt bennünket mindattól az örömtől amit a saját póninkról való gondoskodás jelent. Egy másik lehetőség a ˇ,,csináld magad" rendszerű szolgáltatás, ahol magunk foglalkozunk az állattal, mindössze a legelőt és/vagy az istállót béreljük. Ez a módszer azoknak ajánlott, akik a közelben lakank, és módjukban áll naponta kétszer felkeresni a pónijukat.A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy valószínüleg a póninak társasága is lesz. A béristálló tulajdonosa bizonyos esetekben magára vállalja a felelősség egy részét, pédául az etetést, és az állat kihajtását reggelente, ezzel is megspórolva nekünk naponta egy látogatást. Mielőtt póninkat új otthonába költöztetnénk, feltétlenül kössünk szabályos, írásos szerződést, amely tartalmazza az áltatlunk elfogadott feltételekez, és kikötéseket. Nem árt, ha felelősségbiztosítást is kötünk arra az esetre, ha pónink netán megrúgna valakit, vagy az útra kiszabadulva balesetet okozna. A béristállós állatttartás remek dolog is lehet. Ha elég szerencsések vagyunk, új barátokat szerezketünk, akikkel később együtt lovagolhatunk, és olyan tapasztalt ismerősökre tehetünk szert, akikhez bátran fodulhatunk problémáinkkal.

Póni tartás istállóban:
A póni számára megterhelő lehet, ha istállóba zárjuk, különösen, ha társasága sincs.Ennek a megoldásnak mégis vannak olyan előnyei, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Először is, ily módon mindig tudjuk, hol van a pónink. Az istállóban tartott állat esetében természetesen könnyebb ellenőrizni, a környezeti hőmérsékletet, az elfogyasztott takarmányt, illetve a megivott víz mennyiségét. Takarítás alakalmával könnyedén felfedezhetjük a széklet, és vizelet mennyiségében beállt változásokat, amelyek arra utalnak, hogy kedvencünk nem érzi jól magát.Könnyebb megőrizni az állat erőnlétét is,ha lehetőségünk van pontosan szabályozni a bevitt takarmány, és testmozgás arányát. Az állatorvosi kezelést is jóval könnyebb egy biztonságos, zárt helyen elvégezni. Az istállóban tartott pónit sokkal egyszerűbb tisztán tartani, így sok időt takaríthatunk meg lovaglás előtt, illetve az állat bőre is egészséges marad. Meg is nyírhatjuk, ezáltal még jobban érzi magát a fárasztó munka után. Ne felejtsük el azomban, hogy ehhez takaróra is lesz szükségünk, ami bizony drága mulatság lehet, és a megnyírt póni gondozása időigényesebb is, hiszen a takarókat folyamatosan cserélni, tisztítani, és javítani kell. A részleges istállózás rendkívül hasznos bizonyos tevékenység szempontjából, arra pedig különösen alkalmas, hogy korlátozzuk túlsúlyos pónink kalóriabevitelét. A módszer egyik hátránya azomban, hogy pónink, kényszeres, rossz szokásokat vehet fel- mint például a szénakas harapdálása-, amelyeket később az udvaron több állat is utánozhat. Az istállóban tartás általában drágább is, mivel sokkal több takarmányra, szénára, takaróra, és alomra van szükség, mint egy füves legelőn tartott póni esetében. E mellet több ráfordított időt követel. Az istállóban vastag, kényelmes alomra, tiszta, friss vízre, kiegyensúlyozott étrendre, rendszeres ápolásra van szüksége, és arra, hogy időnként más lovakkal együtt  kiengedjük, ahol kedvére legelészhet, hempereghet, és egy időre belekóstolhat a szabadságba.
 
                                                                         A Ló-és Pónigondozás kézikönve/ Maria Costatntino &
                                                                                                                                      Amanda Lang
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 129298
Hónap: 3091
Nap: 95